Stormschade aan kunstwerken Kunstroute

donderdag 21 september 2017

Stormschade aan kunstwerken Kunstroute

Tijdens de herfststorm van 13 september hebben zeker twee kunstwerken van de Kunstroute Kerstvloed 1717 ernstige schade opgelopen. Het betreft Flood van Richard Bolhuis, buiten Warffum en Silent Pulse van Esther de Graaf, in de kwelder bij Noordpolderzijl.

Tijdens de eerste herfststorm van 2017, op woensdag 13 september, kwam de noordwestenwind met kracht 9, soms 10 op de kunstwerken af. Een deel van de aardappelkisten waaruit het werk van Bolhuis bestaat, is omgewaaid. De schade aan de fragiele aluminium installatie van Esther de Graaf is nog onduidelijk.

Projectcoördinator Anja Reenders: "We hebben destijds bewust gekozen voor 1 oktober als einddatum van de Kunstroute, omdat dat het begin is van het stormseizoen. Dat er zo vroeg in het najaar al een storm zou komen, konden we niet voorzien. Voor de bezoekers die de Kunstroute nog willen bezoeken, gaan we bordjes plaatsen met tekst en uitleg. We gaan de werken niet repareren; deze storm en de schade sluiten naadloos aan bij het thema Kerstvloed."

'Fantastisch dat dit gebeurt!'

Kunstenaar Richard Bolhuis heeft het nieuws over de schade aan zijn werk op een onverwachte manier opgevat. Curator Merijn Vrij: "Hij vindt die stormschade fantastisch! Zijn werk is ondergeschikt aan de natuur, zijn werk gaat juist over de vernietiging van de natuur, over natuurkrachten. Dit is waar de Kerstvloed over ging." 

"We zetten Flood niet af met rood lint, want dat doet afbreuk aan het werk, dan is het zijn werk niet meer. Hij wil het juist mysterieus laten."

Bij het werk komt wel de waarschuwing 'betreden op eigen risico'.

Lees ook het artikel in het Dagblad van het Noorden: Kerstvloed-route niet schadevrij uit storm.

De installatie van Richard Bolhuis is zwaar beschadigd door de storm van 13 september. - Foto's: Expeditie Kerstvloed De installatie van Richard Bolhuis is zwaar beschadigd door de storm van 13 september. - Foto's: Expeditie Kerstvloed

Deel deze pagina