Ontroerende ontmoeting tussen bezoeker en kunstenaar Suzuki

dinsdag 04 juli 2017

Ontroerende ontmoeting tussen bezoeker en kunstenaar Suzuki

Bij Marina de Looff uit Zeeland kwamen tijdens een bezoek aan een van de kunstwerken van de Kunstroute Kerstvloed 1717 de herinneringen bovendrijven. In 1953 maakte zij als negenjarig meisje de Zeeuwse watersnoodramp mee.

Het kunstwerk van de Japanner Teruhisa Suzuki was door omstandigheden nog niet klaar, zodat de kunstenaar op 2 juli, de dag na de officiële opening van de Kunstroute Kerstvloed 1717 nog druk aan het werk was en ook in contact kon komen met bezoekers. In een weiland tussen Warffum en Noordpolderzijl bouwde hij aan een grote schelpachtige constructie van fruitkistjes. De Looff raakte met Suzuki in gesprek over haar eigen verleden.

De Looff: 'Een Zeeuwse en een Japanner, die de tsunami in Japan op zijn manier in beeld heeft gebracht. Ik was inderdaad geraakt door zijn behoefte om helemaal naar Noord Groningen te komen en om daar mee te werken aan Kunstroute Kerstvloed 1717. Toen kwamen bij mij weer vele herinneringen boven van 1 februari 1953.'

De Looff overleefde de Watersnoodramp ternauwernood en heeft haar verhaal al eens verteld aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. 'Volgens mij verstond Teruhisa er niet zo veel van, maar hij begreep wel dat ik in het water had gelegen en gered ben.'

Een andere bezoeker, Kees Romkema, werd enthousiast van het gesprek tussen de twee en maakte een foto van de toevallige, maar daardoor niet minder ontroerende ontmoeting.

Deel deze pagina