Meister schrijft boek over Kerstvloed

woensdag 03 januari 2018

Sietse Werkman uit Uithuizermeeden heeft een boek geschreven met als titel De grote stormvloed en de zoektocht naar het geheim van het oude fundament.

In het 273 pagina's tellende boek staan Groninger dialogen over de Kerstvloed van 1717, de Reformatie van 1517 en de recentere aardbevingen in het Groningerland.

Afgelopen kerstnacht was het op de dag af 300 jaar geleden dat de Kerstvloed van 1717 plaatsvond en het was in 2017 ook 500 jaar geleden dat, zo zegt Werkman het, 'Romes dochter uit de hamerslagen van Maarten Luther werd geboren.'

Het boek waarin deze thema's, en ook aardbevingen, een belangrijke rol spelen, is in het Nederlands geschreven maar de dialogen zijn in het Gronings.

Werkman: 'In dit verhaal wordt de Kerstvloed van 1717, die ook wel 'de vergeten watersnood' wordt genoemd, en ook de veel recentere aarbevingen als metafoor gebruikt voor de gevolgen van een kerkscheuring in oorlogstijd en de doorbraak van het 'vrije denken', dat met zijn radicale veranderingen en vernieuwingen in de naoorlogse tijd ons land als een vloedgolf overspoelde.' Het heeft de Meister aan het denken gezet. 'Waar is de liefde van God als zo veel dingen stukgaan in je leven? Kun je dan nog de vraag stellen of God betrouwbaar is en het beste met je voorheeft?'

Werkman combineert een en ander in zijn boek met de beroemde stellingen van Maarten Luther uit 1517, die de Reformatie in gang zette. 'Het is dit jaar ook 500 jaar geleden dat Romes dochter uit de hamerslagen van Luther werd geboren. Haar levensloop, en die van haar 'vader', vinden we terug in dit verhaal dat het alledaagse, religieus bepaalde, leven van de inwoners van een Gronings dorp in de jaren vijftig beschrijft, en representatief is voor veel dorpen en leefgemeenschappen in ons land en daarbuiten,' legt de Meister uit.

Volgens hem is het een verhaal 'met ernst en luim', over vroeger en nu, met instortingsgevaar, ziekte en gezondheid, verdriet en verbroken relaties, maar ook over een wonderlijke zoektocht naar herstel en heelheid, en een hoopvolle toekomst. 

Sietse H.W. Werkman is gedragspecialist en pastoraal werker met een Master in Speciale Educatie. Momenteel doet hij onderzoek naar hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid, en werkt hij aan een serie van vier boeken over 'De gedrags- en relatieproblemen van deze tijd', met als leidraad Bijbelse Heelheid.

Het boek is te verkrijgen bij diverse boekhandels.

ISBN 978-9079680696
 

Deel deze pagina