Teruhisa Suzuki (1956) / Shizuoka (JP)

Foto gemaakt door Jan Hendrik van der Veen


Over Teruhisa Suzuki

De Japanse kunstenaar Teruhisa Suzuki werkt in en met de natuur. Zijn omvangrijke ingrepen geven het landschap een tijdelijke toegevoegde waarde. De installaties gaan een dialoog aan met de natuurlijke omgeving, vaak ongerepte landschappen, maar ook locaties waar natuurrampen of ander geweld heeft huisgehouden.

In grootschalige schuilplekken, vaak vervaardigd van lokaal gevonden materiaal, wordt het publiek deelgenoot van een spel van licht, kleur, geluid en beweging. Naast daglicht werkt hij ook met kaarslicht en vuur en met allerlei doorschijnende materialen. In zijn meest recente werken draait de ervaring vooral om daglicht in relatie tot de directe omgeving.


Licht wordt op verschillende manieren door zijn werk gevangen. Doordat Suzuki gebruik maakt van pinholes, papier en doek wordt het licht in de ruimte ofwel geprojecteerd of gefilterd. De waarneming van het publiek wordt op de proef gesteld doordat er steeds iets lijkt te veranderen in het werk.

Deze Japanse kunstenaar van internationale faam realiseerde projecten in onder andere Tokyo, Osaka, Nice, Praag, Heroshima en  Auvers-Sur-Oise.

ter-suzuki.com


Over het kunstwerk

Rolling Gate

Op het land van de familie Bolhuis, Noordpolder 7, Warffum
Onderzijde dijk

Voor de Kunstroute Kerstvloed 1717 heeft de Japanse kunstenaar Teruhisa Suzuki een kunstwerk in de vorm van een grote kegelvormige schelp vervaardigd. Het werk ligt naast de oude slaperdijk, van bovenaf de dijk loop je naar het werk toe. De sculptuur is gemaakt van sinaasappelkistjes (van plaatselijke markten) en groentekisten (van naburige akkerbouwers). De stalen constructie is mede gemaakt door Ron Caspers, Metaalatelier –Restauratie & Smeedwerk uit Warffum. (http://www.roncaspers.nl/) Het kunstwerk is een verwijzing naar de stromen van restmaterialen (auto’s, boten, bomen en andere voorwerpen) die ontstaan tijdens een tsunami. In plaats van het materiaal als afval te zien, kan je het ook op bijzondere wijze hergebruiken. Bezoekers kunnen in Rolling Gate staan. Het uitzicht richting zee, de lichtinval en het omgevingsgeluid, vooral afkomstig van de natuurlijke bronnen als de wind, regen en vogels maken de zintuiglijke ervaring compleet.

Met speciale dank aan beeldhouwer Harm van Weerden, uit Warffum www.grafbeelden-harmvanweerden.nl  Hij heeft Suzuki gedurende het hele werkproces bijgestaan en reed dagelijks op en neer op zoek naar sinaasappelkistjes!


Meer kunstenaars


Deel deze pagina