Richard Bolhuis (1977) / Groningen (NL)

Foto gemaakt door Kees Molenaar


Over Richard Bolhuis

Richard Bolhuis woont en werkt in Groningen, is een veelzijdig kunstenaar. Hij maakt (animatie)films, tekeningen, muziek, performances en soundscapes vaak in combinatie met elkaar. Zijn werkwijze is intuïtief en zijn werk kent een sterk procesmatig en locatie specifiek karakter. In zijn werk reageert hij op de architectuur, het landschap, het materiaal en het licht. Hij poogt altijd zo onbewust mogelijk te werken, zonder vooraf bepaald plan of concept. Hij ziet zijn installaties als tijdloze, oneindige schetsen die doorlopend transformeren en zich geleidelijk verdiepen. Mysterie en verwondering zijn bepalende elementen van zijn werk.

Richard Bolhuis exposeerde eerder in onder andere het Van Gogh Museum (Amsterdam), het Groninger Museum, Utrecht, Rotterdam en Leuven (België). In september 2017 is zijn solo installatie Ancestral Roots in Hundred Years Gallery (Londen) te zien en hij heeft in 2018 een solo installatie in Museum De Buitenplaats (Eelde). http://richardbolhuis.com/ // Koop Landbouw


Over het kunstwerk

Flood

Historisch terrein Smeersum, Westervalge 82 Warffum (t.o. Aviko)

De installatie op het terrein van de voormalige boerderij Smeersum bij Warffum komt op eenzelfde manier tot stand. Bolhuis begon met een titel: Flood en nam inkt mee en kreeg een grote hoeveelheid aardappelkisten van Koop Landbouw uit Usquert. De rest ontstaat tijdens het werken aan het werk.  De kunstenaar nodigt het publiek uit om het werk in zich op te nemen en er zijn eigen interpretatie aan te geven.  

Over de locatie

Eeuwenlang stond hier boerderij Smeersum tot deze, inmiddels bouwvallig, in 2013 door een storm werd geveld. Smeersmaheert komt al in 1418 in de archieven voor. Het terrein is in bezit van Aviko. In 2014 is het erf geëgaliseerd en zijn  bomen aangeplant om de singel te herstellen, waardoor het oorspronkelijke karakter van het boerenerf hersteld werd. De dampalen en het oude bruggetje zijn behouden.


Meer kunstenaars


Deel deze pagina