New Orleans & Co

Foto gemaakt door Kees molenaar.


Over New Orleans & Co

Jan Gilbert, Jana Napoli, Rontherin Ratliff
Onder de naam New Orleans & Co presenteren Jan Gilbert, Jana Napoli en Rontherin Ratliff zich als gelegenheidstrio met divers werk. Ze hebben de gevolgen van de orkaan Katrina (2005) van dichtbij meegemaakt waarbij New Orleans zwaar werd getroffen. De natuurramp inspireerde het drietal om kunstwerken te maken die een troostende werking hebben, niet alleen op henzelf maar ook op het publiek en andere mensen die getroffen zijn door dergelijk natuurgeweld. Een deel van deze kunstwerken is nu te zien tijdens Kunstroute Kersvloed 1717, aangepast en bewerkt voor de context en locaties.Over de kunstenaars


Jan Gilbert (1957) / New Orleans (USA)


De Amerikaanse kunstenares Jan Gilbert maakt sociaal geëngageerde kunstwerken over pijnlijke maatschappelijke thema’s als ziekte, oorlog, rampen en de dood. Haar werk kan de vorm aannemen van een boek, installatie, performance of een combinatie hiervan. Het wordt tentoongesteld in musea en galerieën, maar ook in publieke ruimtes als bushokjes, hotellobby’s, etalages en op gevels. In deze projecten werkt ze nauw samen met andere kunstenaars, zoals haar partner Kevin Mc Caffrey , Rontherin Ratliff en Jana Napoli maar ook met wetenschappers, studenten en de gemeenschap. In 2005 was ze getuige van de ravage die orkaan Katrina in New Orleans achterliet. Ze gelooft in de helende en rituele kracht van kunst en maakte o.a. Biography of a House (2007), een lint van gebalsemde familie foto’s die om haar door Katrina overstroomde ouderlijk huis was gebonden. Ze vermengt het persoonlijke met het collectieve, het publieke met het private, het lokale en met het globale waardoor haar kunstwerken en projecten een universele lading krijgen.

www.jangilbertart.com

www.thevestigesproject.org

Foto gemaakt door Kees Molenaar Foto gemaakt door Kees Molenaar

Jana Napoli / New Orleans (USA)


Jana Napoli is een bijzondere persoonlijkheid die sinds 2005 omvangrijke sociale projecten organiseert die wereldwijd navolging vinden. Voor Napoli is contact en ontmoeting en delen van ervaringen een belangrijk element in haar werk. Met haar YaYa foundation (Young  Aspirations| Young Artists) geeft ze  creatieve jonge mensen de mogelijkheid zich tot succesvolle volwassenen te ontwikkelen. Rontherin Ratliff was een van hen.

Napoli exposeert in binnen- en buitenland en ontving vele onderscheidingen voor haar werk, waaronder de Oprah Winfrey Use Your Life Award (2002) en de President’s Committee on Arts and Humanities Award (1999).

www.jananapoli.com

Foto gemaakt door Jan Hendrik van der Veen Foto gemaakt door Jan Hendrik van der Veen

Rontherin Ratliff (1977) / New Orleans (USA)


Ratliff is een veelzijdig kunstenaar, die geboren en getogen is in New Orleans. Hij maakt assemblages, installaties en beeldhouwwerken, waarbij mixed media, gevonden voorwerpen en scrap-art als beeldende middelen worden gebruikt. Ratliff creëerde de installatie Dwelling Afloat, puttend uit zijn eigen ervaringen toen hij geconfronteerd werd met het stijgende water van een overstroomde stad. Hoewel hij niet kan zwemmen, redde hij met gevaar voor eigen leven op een drijvend vlot waardevolle spullen uit het verdronken huis van zijn oma.

Hij exposeert zowel binnen als buiten New Orleans waar hij geboren en getogen is. In 2014 nam Ratliff deel aan het Artist In Residence Programma in het Joan Mitchell Center (New Orleans, LA) en werd hij geselecteerd als een van de samenwerkende kunstenaars voor ExhibitBe, de grootste street art tentoonstelling van het Amerikaanse zuiden. Zijn artistieke ontwikkeling werd bevorderd door de YaYa foundation (Young  Aspirations| Young Artists), opgericht door  Jana Napoli in 1998, waar hij momenteel Creative Director is.

www.rontherin.com

Foto gemaakt door Jan Hendrik van der Veen Foto gemaakt door Jan Hendrik van der Veen


Over het werk


Jan Gilbert (1957) / New Orleans (USA)

Trinitas (2011)  

Locatie: tuinprieel, Domies Toen, Hoofdstraat 76, Pieterburen

Trinitas is zowel een bewaarplaats als een plek voor onderzoek naar onze collectieve herinnering en identiteit. In de hersluitbare plastic zakjes zijn plaatjes, foto’s, objecten, en teksten van kunstenaars en schrijvers uit New Orleans bewaard. Persoonlijke herinneringen aan wat verloren of beschadigd is geraakt tijdens de ramp. De zakjes kunnen individueel worden bekeken maar de verzameling als geheel vormt ook een beeld van de impact van de ramp op een gehele gemeenschap. Door een parallel te trekken tussen de Kerstvloed 1717 en orkaan Katrina is aan dit werk een Nederlandse laag toegevoegd.  


Jan Gilbert (1957) / New Orleans (USA)

Biography of a House (2007)

Locatie: Theeschenkerij, Domies Toen, Hoofdstraat 76, Pieterburen

Biography of a House  geeft een suggestie van de hoogtelijn van de Kerstvloed van 1717 uit medeleven met de slachtoffers van de Kerstvloed. Aan het lint hangen gebalsemde familiefoto’s  uit Gilbert’s jeugd in het ouderlijk huis dat verwoest werd door de Katrina vloed. 


Jan Gilbert (1957) / New Orleans (USA)

Artistbooks Trinitas (2011)

Locatie: Etalage van Antiquariaat Bij tij en ontij, Hoofdstraat 26, Kloosterburen

Trinitas (zie ook het werk van Jan Gilbert in de theeschenkerij en tuinprieel van Domies Toen) is zowel een bewaarplaats als een plek voor onderzoek naar onze collectieve herinnering en identiteit. In de hersluitbare plastic zakjes zijn plaatjes, foto’s, objecten, en teksten van kunstenaars en schrijvers uit New Orleans bewaard. Persoonlijke herinneringen aan wat verloren of beschadigd is geraakt tijdens de ramp. De zakjes kunnen individueel worden bekeken maar de verzameling als geheel vormt ook een beeld van de impact van de ramp op een gehele gemeenschap. Door een parallel te trekken tussen de Kerstvloed 1717 en orkaan Katrina is aan dit werk een Nederlandse laag toegevoegd.


Jana Napoli / New Orleans (USA)

DrawerSpeaks  

Locatie: Domies Toen, Hoofdstraat 76, Pieterburen

Napoli presenteert platte dozen, een op lades geënte vorm. Volgens haar zijn lades zeer intieme plekken waarin mensen hun belangrijkste spulletjes bewaren. Bezoekers van de Kunstroute worden uitgenodigd te participeren in het project. Door ervaringen en materialen te benoemen die te maken hebben met een vloed, ontstaan persoonlijke documenten die gezamenlijk een installatie vormen. DrawerSpeaks is een bewerking van het wereldwijd tentoongestelde project met resten van huizen die vernietigd werden door Katrina, dat na terugkeer in New Orleans, ritueel verbrandt werd als ceremoniële afsluiting. Van dit project is een indrukwekkende videocompilatie gemaakt die te zien is in Bezoekerscentrum Waddenkust (overzijde Domies Toen).

Rontherin Ratliff (1977) / New Orleans (USA)

Dwelling Afloat

Locatie: Domies Toen, Hoofdstraat 76, Pieterburen

De drijvende huisjes herbergen fragmenten van gebouwen, familiefoto’s, meubels  en andere voorwerpen die Ratliff vond na de Katrinavloed. Een eerbetoon aan wat verloren is gegaan en aan hen die gedwongen werden om te gaan met dit soort natuurgeweld. Het zet je aan tot nadenken over wat je kan verliezen bij een ramp als een overstroming.Over de locaties

Botanische tuin Domies Toen & Theeschenkerij

Hoofdstraat 76, Pieterburen

Een groene schatkamer met een rijk verleden in hartje Pieterburen. De tuin bij de Petruskerk was tot 1961 de sier- en nutstuin van de dominee. Deels op de fundamenten van de verdwenen pastorie bloeien voorjaarsbloemen als holwortel en prachtige planten van allerlei milieus zoals naaldenkervel en beemdkroon. Vóór de verdwenen pastorie ligt een typisch Groningse Slingertuin met twee gespiegelde vijvers, monumentale bomen en in het voorjaar een rijkdom aan stinsenplanten. Neem ook een kijkje in het sfeervolle tuinprieel uit 1710, waarin de dominee zijn preken schreef. In het gebouwtje voor Godsdienstonderwijs uit 1888 is een theeschenkerij gevestigd met een zonnig terras achter bij de oude ‘dobbe’, sinds de 13de eeuw een drenkplaats voor het vee. www.domiestoen.nl

Petruskerk

Hoofdweg 74, Pieterburen

Deze  laatgotische kerk uit de 15e eeuw heeft een interieur met prachtig houtsnijwerk. Onder het koor is de grafkelder voor de bewoners van borg Dijksterhuis. De rouwborden, onder andere voor de watergeus Diderick Sonoy en zijn vrouw Maria van Malsen, geven het koor bijna het aanzien van een grafkapel. Ze werden gemaakt in 1613 en behoren tot de oudst bewaard gebleven exemplaren uit de provincie.

Antiquariaat Bij tij en ontij

Hoofdstraat 26, Kloosterburen

Bij tij en ontij vind je meer dan 30.000 titels. Hoewel gespecialiseerd in sociale wetenschappen, Azië (o.a. China, Japan, Indonesië), kookboeken en kunst, vind je er ook een grote collectie literatuur.
Blader op je gemak door de boeken onder het genot van een kopje koffie of thee. Ze zijn bijna altijd open. Kom je van ver? Bel dan even: 0595-481056.Meer kunstenaars


Deel deze pagina