Marieke Kijk in de Vegte (1983) / Groningen (NL)

Foto Marieke Kijk in de Vegte


Over Marieke Kijk in de Vegte

Marieke Kijk in de Vegte heeft als fotograaf interesse in de relatie tussen de mens en het (maakbare) landschap, en met name in het krachtenspel tussen cultuur en natuur. De toon van haar werk is zacht en poëtisch van aard en geeft ruimte voor de verbeelding.

Kijk in de Vegte studeerde in 2006 af aan Academie Minerva Groningen. Sindsdien werkt ze voor verschillende opdrachtgevers, waaronder de Gemeente Groningen en het tijdschrift Noorderbreedte. In samenwerking met fotografe Sabina Theijs, maakte ze het boek ‘Randverschijningen, het leven op de stadsrand’ met de gelijknamige tentoonstelling in RO/EZ Groningen. Voor haar serie Nedernoren reisde Marieke af naar het kleine Noorse eiland Hovden waar ze werd gegrepen door het geïsoleerde bestaan van drie Nederlandse gezinnen.

www.mariekekijkt.nl


Over het kunstwerk

Opkomen en Verdwijnen 

Locatie: t Olde Heem, Professor Potstraat 1, Kloosterburen

In de fotoserie Opkomen en Verdwijnen zien we hoe twee mannen het Groningse landschap beleven. Akkerbouwer Remt Meijer, de tiende generatie sinds de Kerstvloed, die pootaardappels verbouwd op vruchtbare zeeklei en avonturier Wouter Reininga, die kanotochten maakt op het water van de nieuwe natuur.

Het lijkt zo vanzelfsprekend wanneer je langs de velden loopt. Maar wie de geschiedenis kent weet wel beter. De akkers van de familie Meijer, waarop nu de beste pootaardappelen van de wereld groeien, behoorde ooit nog tot de zee. Voor deze rijke landbouwgrond is hard gevochten. Na de inpoldering en bedijking van de kwelders kwam er de tegenslag van de kerstvloed van 1717. Tientallen hectares, inclusief de boerderij van de familie, stonden in één nacht onder water.

Nu, 300 jaar later, laten we ons niet meer verrassen door de zee. We kiezen nu zelf wat er onder water komt te staan. Zoals het Oldambtmeer bij Blauwestad. Avonturier Wouter Reininga maakt er dankbaar gebruik van en zijn kano brengt hem op de mooiste plekjes. Want dankzij de realisering van een nieuwe ecologische hoofdstructuur hebben we er weer wat nieuwe natuur bij.

Over de locatie

Coöperatie Klooster&Buren is een ontwikkeling waar bewoners zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun leefgebied. Met de geschiedenis van de plek als inspiratiebron herontwikkelen de bewoners het oudste kloosterterrein van de provincie Groningen, een bijzondere uitdaging, waar voedsel, cultuur, zorg, onderwijs, energie, economie en ethiek centraal staan. Het is een nieuwe werk- en leefwijze, vanuit het besef dat er blijvend geleefd moet worden, in verbondenheid met elkaar, maar ook met het landschap en zijn geschiedenis. Centraal in het denken en doen staat: dat wat van waarde is, borgen in de gemeenschap.

Bekijk ook de documentaire van Human, uitgezonden op NPO2 19 februari.

http://kloosterburen.nl

Meer kunstenaars


Deel deze pagina