Groenewoud/Buij - Tilly Buij (1957, Wijdenes, Nederland) & Gerard Groenewoud (1958, Rozenburg, Nederland)

Over Gerard Groenewoud en Tilly Buij

Tilly Buij en Gerard Groenewoud werken sinds 1988 samen als kunstenaarsduo. Hun werk varieert van tijdelijke installaties tot permanente sculpturen voor de openbare ruimte. Het zijn veelal figuratieve verbeeldingen van mens en dier en van huiselijke en alledaagse (gebruiks) voorwerpen. Vaak op een vervreemdende en associatieve manier verbeeld. Groenewoud/Buij gebruiken een breed scala aan materialen en technieken. Ze hebben een voorliefde voor het gebruiken van afvalmaterialen. Het gewone en alledaagse maken zij daarmee bijzonder en waardevol. Zo maakten ze bijvoorbeeld een paard van oude binnenbanden van vrachtwagens. Het roestige rubber veranderde, op afstand, in bronzen plaatmateriaal. De verbeelding van de kijker maakt dus als het ware het werk. Bij hun meest recente projecten worden de bezoekers letterlijk ingeschakeld om mee te bouwen aan het kunstproject.


Als duo Groenewoud/Buij realiseren zij sinds 1988 inter- en nationaal een uiteenlopende reeks autonome werken en opdrachten. Hun werk is onder meer te zien in de collecties van Instituut Collectie Nederland, Fries Museum, Rabobank Nederland, Hannema de Stuers Fundatie, Collectie Kantelberg, Twynstra Gudde. Nominaties: Wilhelmina-ring, oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst (2001) en Vormgevingsprijs Friesland, categorie ruimtelijk ontwerp (2002).

http://www.groenewoudbuij.nl/


Over het kunstwerk

Aquatheek Stille Wetters 
Kerk (kerkhof) Schaapweg 2, Westernieland

Naast de kerk in Westernieland staat een klein, ovaalvormig paviljoen dat opgebouwd is uit plastic potten gevuld met water. De potten water in verschillende tinten heldergroen en bruin staan op boekenplanken en vormen tezamen de wanden van het paviljoen. Als bezoeker mag je het paviljoen betreden en kan je de herkomst van het water en andere bijzonderheden op de etiketten van de potten lezen.

Het paviljoen is door Tilly Buij en Gerard Groenewoud gemaakt en heet Stille Wetters. Het water is afkomstig uit sloten, grachten, meren, dobbes, rivieren, vijvers, bronnen, zeeën en plassen en wordt lokaal ingezameld.

De kunstenaars ontwikkelden dit meerjarige kunstproject in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Aanleiding is het nieuwe instituut voor duurzame watertechnologie Wetsus dat deel uitmaakt van de Watercampus in Leeuwarden. Omdat het hart van een universitaire campus traditioneel gevormd wordt door de wetenschappelijke bibliotheek, zowel bron van verzamelde kennis als plaats van inspiratie en concentratie, bedachten zij de ‘aquatheek’ als een equivalent hiervan. Deze reizende versie van de aquatheek zamelt ondertussen overal ter wereld water in. Het is het streven om in 2018, wanneer Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is, de aquatheek met duizend gelabelde potten volledig gevuld te hebben. Het geheel geeft een prachtig beeld van verschillende soorten water.

Ook tijdens de Kunstroute  Kerstvloed 1717 kunnen mensen flessen water inleveren bij het inzamelpunt bij de kerk. Dorpsbewoners ontfermen zich over de aquatheek en zullen het ingeleverde water overgieten in de daarvoor bestemde potten en van een etiket voorzien. Zo ontstaat er in de loop van de Kunstroute Kerstvloed 1717 een heuse waterbibliotheek van de provincie Groningen.

Over de locatie

Eens stond deze 13e eeuwse kerk in het midden van het dorp, totdat de Kerstvloed van 1717 het halve dorp verwoestte en het zeewater twee meter hoog stond in de kerk. Het dorp is na de stormvloed meer oostwaarts herbouwd zodat de kerk nu helemaal aan de westkant staat. In de pastorie is in 1944 domineeszoon en cabaretier Freek de Jonge geboren.


Meer kunstenaars


Deel deze pagina