Eko Prawoto (1958) / Purworejo (ID)

Foto gemaakt door Jan Henrik van der Veen.


Over Eko Prawoto

De Indonesische architect Eko Prawoto heeft een eigen architectenbureau en is docent aan de Duta Wacana-universiteit in Yogyakarta. Hij maakt architectonische constructies waarvoor hij gebruik maakt van lokale technische kennis en voorhanden zijnde (vaak gerecyclede) materialen. Deze giet hij vervolgens in een hedendaags ontwerp. Zijn ecologische architectuur komt rechtstreeks voort uit de sociale en culturele context waarvoor hij ontwerpt. Zijn doel is om de onderlinge verbondenheid van een gemeenschap te versterken en de woonomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren.

Sinds 2000 gebruikt hij bamboe als bouwmateriaal. Het symboliseert de tijdelijkheid. Volgens Prawoto is de mens maar een voorbijganger in de natuur. Prawoto onderzocht de aardbevingsbestendigheid van gebouwen die zijn opgebouwd uit bamboe, stro en hout, en wil deze materialen maatschappij breed opnieuw introduceren.


Zijn werk is onder andere te zien geweest op de Biënnale 2000 in Venetië, Arte all’arte, de Gwangju-biënnale, de Echigo Tsumari-kunsttriënnale, het Kamikatsu kunstfestival, het volkskunstproject Anyang in Korea, Common Ground Australia, Regionale xii in Oostenrijk en de Singapore-biënnale 2013 en SONSBEEK ’16.

http://www.spatialagency.net/database/eko.prawoto


Over het kunstwerk

Gotong Royong 

Op het erf van de familie Oudman, Oude Dijk 1, in Pieterburen.

Het kunstwerk bestaat uit 324 pallets die op ingenieuze wijze tot stapelbare bouwmodules worden gemaakt. Het bouwwerk komt tot stand in nauwe samenwerking met de familie en andere buurtbewoners . Het materiaal wordt geleverd door Palletmatch uit Winschoten.

De open toren structuur staat voor Prawoto symbool voor de manier waarop de mens ook niet zonder de ander kan, oftewel, Gotong Royong in het Indonesisch. Het refereert aan onze kwetsbaarheid maar ook aan de spirituele kracht die we kunnen hebben als we bij elkaar blijven. Als mensheid hebben wij al eeuwen te maken met de aarde als levend wezen.  We kunnen niet tegen haar vechten maar we kunnen ons als mensen wel aan haar grillen aanpassen. Door het kunstwerk heen zie je in de verte de zeedijk die ons beschermt tegen hoogwater.


Over de locatie

De Oude Dijk was onderdeel van het allereerste (middeleeuwse) dijkstelsel dat heel Noord-Groningen moest beschermen. De dijk liep langs het gebied Pieterburen, Westernieland, Den Andel, Warffum, Usquert en Uithuizen. De dijk is nauwelijks meer zichtbaar maar veel wegen zijn nog wel over het oude tracé van de dijk aangelegd: Dijkweg, Oude Dijk, Dijksterweg.


More artists


Deel deze pagina