Wat neem jij mee bij een overstroming?

Wat neem jij mee bij een overstroming?

Wat zou jij meenemen als er weer een enorme overstroming zou zijn? Kom een tekening maken voor in een box, een platte doos in de vorm van een lade. We zetten jou met je box op de foto en gaan een kunstwerk maken van alle boxen, dat vervolgens tentoongesteld wordt in het Bezoekerscentrum van Het Groninger Landschap.

Deze activiteit is geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse Jana Napoli, een van de kunstenaars die exposeert in het kader van de Kunstroute Kerstvloed 1717. Haar werk is te zien in Domies Toen en heet DrawerSpeaks. Lades die spreken! Jana Napoli heeft de gevolgen van de orkaan Katrina in 2005 van dichtbij meegemaakt waarbij New Orleans zwaar werd getroffen. Deze natuurramp inspireerde haar om kunstwerken te maken die een troostende werking hebben, niet alleen voor haarzelf, maar ook voor anderen.

Intieme lades

DrawerSpeaks bestaat uit een serie platte dozen of boxes, een op lades geënte vorm. Volgens haar zijn lades zeer intieme plekken waarin mensen hun belangrijkste spulletjes bewaren. Bezoekers van de Kunstroute worden uitgenodigd te participeren in dit project. Door het delen van ervaringen die te maken hebben met een dergelijke overstroming, ontstaan persoonlijke verhalen die gezamenlijk een installatie vormen. Samen met het publiek ontstaat het kunstwerk!

DrawerSpeaks is een bewerking van Napoli’s wereldwijd tentoongestelde project met resten van huizen die vernietigd werden door de Katrinavloed. Een film hierover is te zien in Bezoekerscentrum Waddenkust van Het Groninger Landschap. Napoli gaf begin juli met leerlingen van twee Groningse scholen een vervolg aan dit project. Het resultaat van dit gezamenlijke kunstwerk is te zien in het bezoekerscentrum.

Informatie

De workshop van Jana Napoli vindt plaats op 10 september tussen 13:00 uur - 15:00 uur en is gratis.
Adres:Bezoekerscentrum Waddenkust, Hoofdstraat, Pieterburen
www.groningerlandschap.nl

Foto: Jan Hendrik van der Veen

Deel deze pagina