Waatersvloed 1717, een filmimpressie

Waatersvloed 1717, een filmimpressie

Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack van filmmaakster Sarah Stiles wordt in de bibliotheek van De Marne in Leens zichtbaar en hoorbaar gemaakt wat er in die Kerstnacht van 1717 gebeurde en wat de gevolgen waren. De nog steeds aanwezige sporen in het landschap worden getoond, oorspronkelijke ooggetuigen vertellen op indringende wijze wat ze overkomen is, en omvang en impact van de ramp worden geïllustreerd met authentieke gravures en landkaarten.

Het was een furieus samenspel van orkaanwinden en verraderlijk getij, uitmondend in een verwoestende  overstroming, één waar De Oude Dijk niet tegen bestand bleek. De Kerstvloed van 1717 heeft aan meer dan 2200 Groningers het leven gekost, er zijn tienduizenden beesten bij omgekomen en hele dorpen zijn weggevaagd. Het was de grootste en laatste overstroming in eeuwen in Groningen en de Ommelanden. Sindsdien zijn onze kusten versterkt en is Nederland één van de veiligste delta’s ter wereld.

De trailer van de film is te bekijken via www.hogelandfilms.nl.

In een begeleidende folder wordt het verschrikkelijke verhaal van de Kerstvloed 1717 nog eens samengevat, met fraaie foto’s, kaarten en oorspron­ke­lijke documenten, zoals het Journaal van Thomas van Seeratt en het Register van Geleden Verlies, en wordt kort op de oorzaken en gevolgen ingegaan. 

 

Film en soundtrack: Sarah Stiles
Projectleiding, concept en redactie: Merel Thomése
In opdracht van Stichting Behoud Bibliotheek  De Marne
Met steun van de gemeente De Marne
Mede mogelijk gemaakt door Loket Leefbaarheid en Kansrijk Groningen. 

Deel deze pagina