Lezingen in het Calmershuis

Lezingen in het Calmershuis

Thomas van Seeratt, de 'commijs provinciaal' die na de Kerstvloed van 1717 eerst zorgde voor de grootschalige reddingsoperaties en daarna voor het herstel van de dijken, woonde in Groningen in het Calmershuis, een van de oudste panden van de Groninger binnenstad. Tegenwoordig is in het Calmershuis aan de Oude Boteringestraat de Open Universiteit gevestigd.

De Open Universiteit nodigt u tijdens de Open Monumentendagen van 2017 uit voor een (muzikale) tijdreis van de 13e eeuw tot nu. Maak kennis met het Calmershuis en zijn bewoners aan de hand van diverse lezingen en een expositie met vondsten uit de 13e en 18e eeuw. Na elke lezing zal het koor Dualis liederen ten gehore brengen uit verschillende tijdsperiodes.

Programma

In het kort het programma voor zaterdagmiddag 16 september:

14.00 uur – lezing Gert Kortekaas, stadsarcheoloog, over ruimtelijke ordening rond de 13e eeuw.

15.00 uur – Sanne Meijer, freelance schrijfster en journaliste, gaat in op de gegoede bewoners van dit pand en andere stadspaleizen tijdens de 17e en de 18e eeuw.

16.00 uur – Jan Schlebusch, voormalig redacteur bij Wolters-Noordhoff, verhaalt over de belendende uitgeverijen Wolters en Noordhoff, eerst concurrenten, daarna gefuseerd.

Op het bordes zal de stadsomroeper met zijn roeptoeter het programma aankondigen aan de voorbijgangers. Boeren, burgers en buitenlui is het thema van de Monumentendag van dit jaar en met deze lezingenserie wil de Open Universiteit u een beeld geven van de 'burgers' van deze stad.

www.openmonumentendag.nl

Deel deze pagina