Lezing over het nut van dijken

Lezing over het nut van dijken

Ben Westerink houdt een lezing in het dorpshuis van Onderdendam met als titel “Waarom hebben we eigenlijk dijken?”

De Kerstvloed van 1717 was een catastrofe. Toch was deze ramp niet uniek, het kustlandschap van Noord-Nederland werd regelmatig door stormvloeden getroffen. Om deze vloeden te kunnen overleven hebben de kustbewoners wierden en terpen opgeworpen, vaak tot 4 of 5 meter boven het maaiveld en hoog genoeg om de zwaarste storm te kunnen weerstaan. Het was een indrukwekkende infrastructuur waaraan meer dan 15 eeuwen is gewerkt. Maar na de aanleg van de dijken waren ook de bewoners op de wierden niet meer veilig voor de stormvloeden. Zonder de dijken hadden ze de Kerstvloed waarschijnlijk wel overleefd. Maar waarom dan toch die dijken? 

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we ons eerst een beeld vormen van de stormvloeden die optraden voordat er dijken lagen.  Er zijn echter geen verslagen over deze periode; de historische bronnen zwijgen. Toch is er een archief beschikbaar waarin al deze vergeten stormvloeden keurig liggen opgetekend: dat is in de kleibodem onder onze voeten. Iedere stormvloed liet een spoor van klei in de bodem achter. Als een streepjescode ligt het verleden onder ons opgetekend. De kunst is om deze code te kunnen breken. Het profiel van een vers gegraven sloot is een uniek document waarin we de geschiedenis van het kleilandschap kunnen lezen (zie afbeelding).

Ben Westerink, in zijn vrije tijd landschapshistoricus, duikt in de kleibodem om vergeten watersnoden op te sporen. In het tweede deel van de lezing gaat hij op zoek naar een antwoord op de vraag waarom men dijken is gaan bouwen. Maar dat antwoord blijkt nog niet zo voor de hand te liggen.
 
De lezing zal worden gehouden in Dorpshuis Zijlvesterhoek, Achterweg 1, Onderdendam. Aanvang 20.00 u. Leden van de Historische Vereniging gemeente Bedum hebben gratis toegang, niet leden betalen € 4,00. 

Deel deze pagina