Lancering Tocht om de Noord 2017

Lancering Tocht om de Noord 2017

Op vrijdag 17 februari wordt de Tocht om de Noord 2017 officieel gelanceerd door de burgemeester van de gemeente Eemsmond, mevrouw Marijke van Beek. Tevens zal tijdens deze opening onze nieuwe website worden gelanceerd door de burgemeester. De opening en lancering vinden plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van de gemeente Eemsmond in Uithuizen.

De grote kerstvloed van Groningen is voor de komende editie het thema van Tocht om de Noord. Deze ramp voltrok zich in de kerstnacht van 24 op 25 december 1717. Op het noordelijke platteland stond het water een paar meter hoog en in de stad Groningen kwam het water enkele voeten hoog. In de provincie Groningen werden dorpen die direct achter de zeedijk lagen bijna volledig weggevaagd. In totaal maakte de overstroming in Groningen 2276 dodelijke slachtoffers. Er werden 1455 huizen vernield of ernstig beschadigd en hele veestapels werden vernietigd.

'Als een dijkwachter'

Tocht om de Noord staat erom bekend dat de sfeer, routes, locaties en thema’s ieder jaar veranderen en sterk belicht worden. Elk dorp vertelt een eigen waargebeurd verhaal uit 1717.  "Je loopt als wandelaar door een decor van driehonderd jaar geleden, terug in de tijd met eten, kleding en gebruiken. De wandelaar krijgt de rol van dijkwachter, hij stapt in een levende documentaire die hem terugbrengt naar 1717. Hij beleeft op verschillende plekken, door middel van korte flitstheaters, wat er gebeurt als de dijken breken! "

Deel deze pagina