Kerstvloed op Noorderzon

Kerstvloed op Noorderzon

De 27e editie van Noorderzon vindt plaats van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus 2017 in het Noorderplantsoen en op vele locaties in de stad Groningen. In het programma zal ook aandacht worden besteed aan de Kerstvloed van 1717.

Hoe verhouden wij ons nu ten opzichte van water en natuur? Deze vraag doet ook vandaag de dag menig discussie oplaaien. Klimaatverandering, de ontkenning van Trump, het smelten van ijskappen, natuurrampen en het belang van een gezamenlijk klimaatakkoord zijn onderwerpen die dagelijks in het nieuws komen. Daarmee is dit thema actueler dan ooit. Om deze reden neemt De Verhalen van Groningen je op 24 en 25 augustus mee door het verleden, heden en de toekomst van de kracht van het water.

18:00-19:00 Verleden: 'De verwoestende bende van de verschrikkelijke Neptunus'

Kom luisteren naar het heftige verhaal van kerstnacht 1717. En hoe de gebeurtenissen tot deze nacht ertoe leidde dat er een vloedgolf door Stad en Ommeland raasde tot aan de voet van de Martinitoren. Hoe kon het zo misgaan en wat werd ervan geleerd?

19:00-20:00 Heden: De kracht van het water door de ogen van kunstenaars

16 Internationale kunstenaars tonen hun werk langs de Noord- Groningse kust, geïnspireerd op de Kerstvloed van 24 december 1717. De kunstenaars zijn oa afkomstig uit hedendaagse vloedgebieden als Indonesië (zeebeving, 2004), Japan (tsunami, 2011) en de Verenigde Staten (Katrina flood, 2005). Kom luisteren naar het inspirerende verhaal van deze kunstenaars vertolkt door Anja Reenders.

20:00-22:30 Toekomst: Climate at Stake ism National Geographic

Wat in het buitenland gebeurt heeft effect op Nederland en andersom; klimaatverandering is daarvan het ultieme voorbeeld. In samenwerking met the National Geographic Channel presenteren we een indrukwekkende film over de gevolgen van klimaatverandering: Before the Flood.

Deel deze pagina