Afsluiting Kerstvloedjaar

Met rasse schreden komt de datum van de Kerstvloed 1717 dichterbij.

Met Expeditie Kerstvloed 1717 stonden we stil bij deze vergeten ramp met workshops, lezingen, tentoonstellingen, publicaties, excursies en een zomerkunstroute met werk van 16 internationale kunstenaars langs de Noord-Groningse kustlijn - van Vliedorp tot Noordpolderzijl - die ca. 15.000 bezoekers trok. Op deze website zijn in de agenda alle activiteiten te vinden die nog komen gaan. Zo zijn er nog tentoonstellingen, theater en vooral veel Kerstvloedconcerten. Kijk voor alle activiteiten in de Agenda.

Om het Kerstvloedjaar feestelijk en passend uit te luiden, organiseren we nog twee activiteiten:


28 december: Met de Najade het Wad op

De verhalen van Groningen organiseert i.s.m. met Hans Vlasbloem en Janet Frieling (samen Zandbank Zeilcharters) op 28 december een dag op het Wad met hun stoere Zeeuwse klipper Najade. Er is plaats voor 30 personen op dit platbodemschip, dat nog op de klassieke manier is getuigd. Egge Knol, conservator bij het Groninger Museum en kenner van de Groninger geschiedenis en oudheden, is aan boord om te vertellen over zijn boek Kapen op Rottum dat in oktober verscheen. Eeuwenlang had het eiland twee kapen of bakens voor de zeevaart, deel uitmakend van de veiligheidsmaatregelen op de Eems. Dankzij de kapen op Rottum wist zeeheld Michiel de Ruyter ooit te ontsnappen aan de Engelsen die hem achtervolgden. Gastvrouw Janet zorgt voor een heerlijke lunch waarin ‘de zee’ is verwerkt. Vul om te boeken het reserveringsformulier in. 

Plaats voor 30 personen
Kosten: 60,- p.p. (kosten lunch en drankjes inbegrepen)
Tijden: 10:00 uur vertrek vanuit Buitenhaven, Lauwersoog. Terug: ca. 16:00 uur in Lauwersoog. (Auto’s kunnen hier gratis geparkeerd worden.)

NB: Nadat u gereserveerd heeft voor de activiteit, krijgt u een factuur toegestuurd.  

29 december: Kerstvloedfestival

Op 29 december sluiten we het Kerstvloedjaar af met een laatste keer verhalen vertellen over deze vergeten geschiedenis in woord en in muziek. Nog één keer vertelt historicus Albert Buursma het verhaal over ‘de verwoestende bende van de verschrikkelijke Neptunus’. Namens Erfgoedpartners geeft Yvonne Nijlunsing uitleg over de weersomstandigheden die de stormvloed van 1717 veroorzaakten. Daarbij maakt ze gebruik van recente filmopnames van vergelijkbare meteorologische verschijnselen en ooggetuigeverslagen uit 1717.
Verder is er een preview te zien van het permanente kunstwerk Kerstvloed 1717, dat in 2018 gerealiseerd zal worden en zijn er optredens van het kwartet Wind, Water & Whisk(e)y met De malle graaf van Rottum, een verhaal rond Graaf Donough MacCarthy en de Kerstvloed, omlijst door Ierse en schotse muziek. Gekruid & Geroerd, kruidenworkshops & catering op locatie, verzorgt het buffet met allerlei lekkers 'uit de zee'.

De Er-Gaat-Niets-Boven-Groningenbus vervoert mensen van Stad naar Noordpolderzijl en retour. Opstappen kan om 14:00 uur op de Grote Markt. De bus rijdt slechts één keer, maar brengt u ook weer terug naar de Grote Markt. 

Toegang is gratis, maar in verband met het beperkte aantal plaatsen is reserveren nodig. Dat kan via dit formulier.

Tijd: 15:00-21:00 uur
Toegang is gratis, maar reserveren is nodig 
Eten voor speciale prijs: 10,- pp.
Optredens Wind, Water, Whisk(e)y: 15:30 en 19:30 uur
EGNBG bus: opstappen om 14.00u op de Grote Markt, Groningen. De bus brengt u 's avonds weer naar dezelfde plek terug.

NB: Nadat u gereserveerd heeft voor het diner, krijgt u een factuur toegestuurd.  

Deel deze pagina